Вітаємо на сайті

5 гімназії

міста Переяслава

Стан національно-патріотичного виховання в ЗОШ № 5

ДОВІДКА

«Про стан національно-патріотичного виховання учнівської молоді

в ЗОШ І-ІІІст.№5»

Становлення української державності, побудова громадянського суспільства, інтеграція України у світове та європейське співтовариство передбачають орієнтацію на Людину, її духовну культуру й визначають основні напрями виховної роботи з молоддю та модернізації навчально-виховного процесу.

Ідеалом виховання виступає різнобічно та гармонійно розвинений національно свідомий, високоосвічений, життєво компетентний громадянин, здатний до саморозвитку та самовдосконалення.

Головною домінантою національно-патріотичного виховання школярів є формування ціннісного ставлення до навколишньої дійсності та самого себе, активної за формою та моральної, за змістом, життєвої позиції.

В основу системи національно-патріотичного виховання ЗОШ І-ІІІст.№5 покладено ідею розвитку української державності як консолідуючого чинника розвитку суспільства й нації в цілому. Форми й методи виховання базуються на українських народних традиціях, кращих надбаннях національної культури.

У школі сплановано систему заходів з національно-патріотичного виховання дітей і учнівської молоді, згідно з якими організовано роботу вчительського і учнівського колективів. Чільне місце в приміщенні кожного класу займає обладнаний куточок державної символіки. У системі позакласної виховної роботи зі школярами передбачено заходи з використанням державної символіки, розкриттям її змісту, історії виникнення та сучасного тлумачення.

Патріотичне виховання школярів у ЗОШ І-ІІІ ст.№5 органічно поєднується з усією навчально-виховною роботою, важливим завданням якої є правдиве й глибоке розкриття героїчного минулого нашої держави, виховання учнівської молоді на бойових традиціях  старшого покоління й підготовка її до захисту своєї Батьківщини. Важливим напрямком роботи з патріотичного виховання є залучення  учнів до волонтерської благодійної діяльності по наданню посильної допомоги воїнам АТО та Їх родинам. Так 18.09.14р.був проведений благодійний ярмарок, на якому було зібрано гроші в сумі 6900грн., 10.02.15р. проведена благодійна акція  «Лист воїну АТО» та збір коштів на придбання 10 пар зимових берців, 17.09.15 проведений благодійний концерт, під час якого  учні школи зібрали 2924 грн., які були передані волонтерам міста.

Учні активно долучалися до участі у Всеукраїнських акціях «Лист пораненому»(січень, вересень,2015р.) , «Допоможи солдату»(лютий,жовтень, 2015р.), «Повернись живим» (вересень,2015р.).

У травні 2015 року учні школи прийняли активну участь у військово-патріотичній грі «Джура» та 16 жовтня 2015р. участь у грі «Патріот».

У школі  протягом травня-вересня 2015 року проведено цикл Уроків мужності для учнів 5-11 класів на теми єдності народу України та цілісності її території, любов до України, самовідданість і патріотизм її захисників. На Уроках були присутні учасники АТО:

Якуба Олексій В’ячеславович, випускник школи, удостоєний ордена «За мужність» та Конон Андрій Андрійович, учасник АТО, заступник військового комісара м. Переяслава-Хмельницького.

Учні, батьки та весь колектив школи взяли участь у благодійній акції «Подаруй воїну свято», що проходила в рамках святкування Великодня. Учні спакували подарунки, вишиванки, обереги, іконки, які були відправлені в зону АТО.

Вчителі ЗОШ І-ІІІ ст.№5 у своїй роботі вміло використовують різноманітні методи і форми національно-патріотичного виховання, враховуючи вікові й психологічні особливості дітей. Виховання юного громадянина здійснюється учителями як на уроці, так і в позаурочний час. В школі було запроваджено курс за вибором «Вчимося бути громадянами» для учнів 8 класу та працював гурток для учнів 6-8 класів «Зірниця».

На належному рівні в школі відбулися: лінійки пам’яті, тиждень історії «Мій край – моя історія жива», конкурс дитячого  малюнка «Україна в моєму серці», «Переяслав- моє рідне місто».

Педагогічний колектив залучає до виховного процесу батьків. Серед спільно проведених заходів можна назвати наступні:  конкурс «Тато, мамо і я- спортивна сім’я»( 2-5 класи), спортивно – розважальна програма “А ну-мо, хлопці!»(9-11класи),  години «Єднаймося, люба родино…»(6-А клас), «Україна вишивана»(6-Б клас), уроки пам’яті «Зростаємо громадянами-патріотами  землі, що Україною зветься»(1-11класи), родинне свято «Родинне коло»( 4-А,4-Бкл.).

20 травня 2015 року було відкрито меморіальну дошку Гриценку Роману Володимировичу, випускнику школи, що загинув під час  проведення антитерористичної операції на сході нашої країни.

Отже, вчителі нашої школи добре розуміють, що наші діти, яких сьогодні виховуємо, – активна сила політичних змін і залежно від того, які цінності вони вносять у ці зміни, яку культуру впроваджують, з якими знаннями й перспективними планами йдуть у життя, багато в чому буде залежати майбутнє нашого суспільства.

 

Директор школи                                                                            .В.Касьян

 

 

Головна » Сторінки » Національно-патріотичне виховання » Стан національно-патріотичного виховання в ЗОШ № 5
Попередній запис
Наступний запис
← Урок гідності Профільне навчання →