Вітаємо на сайті

5 гімназії

міста Переяслава

Квітень
12
Неділя

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АВІАЦІЇ ТА КОСМОНАВТИКИ

У цей день, 12 квітня, в 1961 році майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.

Першим космонавтом незалежної України став Леонід Костянтинович Каденюк. Його  політ на американському транспортному космічному кораблі “Колумбія” місії STS-87. тривав З 19 листопада по 5 грудня 1997 року

У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Зокрема, вони вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка тощо.
“У космосі найбільше вражає такий чинник космічного польоту як невагомість. Вражає сам космос і весь Всесвіт. Я був вражений тим, як виглядає Земля з космосу. Це було просто неймовірно. Жодна фотографія космосу не здатна передати тієї краси Всесвіту, яку людина може побачити своїми очима”, – описував своє перебування в космосі Каденюк.

Саме завдяки Каденюку на орбіті Землі пролунав державний гімн України. “Я був першим, хто полетів у космос з українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі”, – казав Каденюк.

Головна » Новини » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АВІАЦІЇ ТА КОСМОНАВТИКИ